Zo word je een werkgever voor wie iedereen graag wil werken

33% van alle werknemers voelt zich niet voldoende op waarde geschat door hun werkgever

“Wij stellen onze medewerkers centraal.” Dat is een van de meest gehoorde uitspraken als we het hebben over employer branding. Begrijpelijk, want goede werknemers zijn je belangrijkste kapitaal. Daarin investeren is cruciaal voor elke werkgever. Want gelukkige, energieke en bevlogen medewerkers zijn goud waard. Zij zijn betrokken bij de organisatie, presteren beter, stimuleren zichzelf en hun collega’s om steeds verder te groeien en trekken als vanzelf meer talent aan. Geluk, dat werkt aanstekelijk. En daarom formuleren veel werkgevers hun HR strategie rondom werkgeluk. 

En toch .. 

Twee derde van alle medewerkers ervaart onvoldoende waardering

Ondanks alle inspanningen van werkgevers ervaren veel werknemers dit vaak heel anders. Uit onderzoek van Effectory blijkt dat slechts 37% van alle Nederlandse werknemers zich op waarde geschat voelt door hun werkgever. En dat betekent dat maar liefst twee derde van alle medewerkers onvoldoende waardering ervaart. Sterker nog .. 33% van de ondervraagden geeft actief aan behoefte te hebben aan meer waardering van hun werkgever.

Waarom is waardering zo belangrijk?

Onze kijk op werk verandert. Waar eerdere generaties met hun baan vooral stabiliteit en zekerheid zochten, betekent het voor hedendaagse werknemers veel meer dan dat. Ons werk draagt bij aan onze kwaliteit van leven. In financiële zin, maar ook op het gebied van persoonlijke groei, impact en zingeving en verbinding. We willen deel uitmaken van een geheel, een waardevolle bijdrage leveren en gezien worden. Waardering speelt hierin een centrale rol.

Wat verstaan we onder waardering?

Waardering van medewerkers is de erkenning dat iemand van waarde is op het werk, als persoon en als medewerker. Maar daarmee ben je er nog niet. Want werkgevers mogen dan tevreden zijn met hun mensen, medewerkers moeten zelf ook voelen én geloven dat ze gewaardeerd worden. Ze hebben behoefte aan bevestiging.

Een blijk van waardering kan je als werkgever op allerlei manieren geven. In woorden, zoals  complimenten of goede beoordelingen. En natuurlijk in daden, zoals een cadeautje, een privilege of een bonus. Maar weet je wat het allerbelangrijkste is? Aandacht. Keer op keer tonen onderzoeken aan dat het krijgen van aandacht, het gezien en gehoord worden op het werk, de doorslaggevende factor is voor de mate waarin een medewerker zich al dan niet gewaardeerd voelt. 

Wat aandacht krijgt, groeit

Je kent vast het gezegde: wat aandacht krijgt, groeit. Als je dat weet, dan kun je dus maar beter aandacht besteden aan alles wat jij wilt laten groeien. En dat zijn vast en zeker je medewerkers. Stuk voor stuk willen zij gezien en gewaardeerd worden voor zij zijn. Van junior tot ervaren manager, van onzekere types tot dominante persoonlijkheden. 

Waardering benadrukt het positieve. Het geeft een impuls aan zelfvertrouwen, het gevoel van verbinding met collega’s en leidinggevenden en het werkgeluk. En dat heeft op veel vlakken een gunstig effect. Zo zijn mensen die lekker in hun vel zitten, productiever, creatiever, gezonder en meer betrokken bij het bedrijf. 

Tip 1: Bij waardering gaat het om veel meer dan geld

Natuurlijk, veel mensen vinden een extra zakcentje fijn. Maar om je medewerkers echt te waarderen hoef je echt niet altijd budget vrij te maken. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen snel wennen aan bonussen en opslag. Of erger nog, er stiekem al op rekenen en dan enorm teleurgesteld zijn als ze die niet krijgen. Veel effectiever is het om mensen te verrassen met oprecht compliment, een gebaar of een ander persoonlijke blijk van waardering. Dat maakt veel meer indruk en je kunt het zo vaak inzetten als je wilt.

Tip 2: Creëer een cultuur van erkenning en waardering

Natuurlijk vinden mensen de waardering van hun werkgever belangrijk. Maar de erkenning van collega’s is zeker zo waardevol. Moedig medewerkers aan om elkaar te waarderen, te stimuleren en elkaars successen te vieren. Of het nu gaat om het behalen van een deadline, het helpen van een collega of een andere persoonlijke prestatie, vier het samen! Hierdoor ontstaat er een positieve sfeer van verbinding en gemeenschapsgevoel binnen het team. En daar heeft iedereen baat bij.

Tip 3: Goede feedback is een cadeau

Feedback is essentieel voor groei en ontwikkeling. En laat dat nou één van de belangrijkste pijlers zijn voor werkgeluk. Feedback is een enorm constructieve manier van aandacht geven aan je medewerkers. En daarbij gaat het natuurlijk niet om eenrichtingsverkeer. Moedig medewerkers aan om feedback te geven aan hun leidinggevenden en aan elkaar. Maak van feedback een routine, niet iets dat alleen gebeurt tijdens jaarlijkse beoordelingen. En vergeet niet dat positieve feedback net zo waardevol is als tips en adviezen.

Tip 4: Wees authentiek en oprecht

Mensen hebben een neus voor authenticiteit. Als je waardering of erkenning geeft, zorg dan dat het oprecht is. Niets is schadelijker voor het vertrouwen van een werknemer dan holle woorden of een gebaar dat niet gemeend is of simpelweg gedaan wordt omdat het in de draaiboeken staat.

Tip 5: Heb oog voor de verschillen

Een extra’tje, een high five, een tripje, een feestje. Veel managers zweren bij vaste manieren om hun team te waarderen. Maar vergeet niet: elke persoon is uniek. Tuurlijk, iedereen hoort graag een complimentje of krijgt graag wat extra cash, maar hoe iemand zich echt gewaardeerd voelt, is heel persoonlijk. 

De ene collega vindt het leuk als je groots uitpakt, terwijl een ander het liever simpel houdt. De ene is blij met een cadeaubon, maar voor een ander is een zorgvuldig uitgezochte verrassing helemaal in de roos. Het hangt echt af van wie ze zijn, hoe jullie met elkaar omgaan en wat er speelt.

De leeftijd en situatie maken ook uit in hoe waardering voelt. Nieuwkomers willen misschien vaker een complimentje en horen dat ze het goed doen. De oude rotten in het vak hebben dat misschien minder vaak nodig. Die zijn misschien al blij met een jaarlijks extra’tje of een kleinigheidje speciaal voor hen.

Tip 6: Tijden veranderen

En bedenk goed:  er bestaat geen magische formule en niets is in beton gegoten. Tijden veranderen en mensen veranderen mee. Een jonge collega die altijd overuren draait, wil nu misschien tijd vrij om te reizen. Een super kans om te laten zien dat je snapt wat hij wil. Maar als diezelfde collega later kinderen krijgt, wil hij misschien wat vaker thuis zijn. Dan is thuiswerken of flexibele tijden meer zijn ding. Let dus goed op wat er speelt in iemands leven en speel daarop in.

Je bent al goed op weg

Waarschijnlijk zie je als je dit artikel leest, hoeveel je bewust of onbewust al doet om jouw medewerkers te waarderen. En vraag je je af wat voor jouw medewerkers het beste werkt? Geef je ogen en oren goed de kost. Durf te vragen en praat erover met iedereen op de vloer, inclusief leidinggevenden en hr-professionals.

Inspireer je medewerkers 

Werknemers centraal stellen. Aandacht geven en inspiratie bieden. Dat zijn belangrijke pijlers van Belmondo Books. Deze employer branding boeken met jouw medewerker in de hoofdrol staan boordevol tips, checklists, tests en theorie over talloze topics. Bijvoorbeeld over het geven van complimenten en feedback, het herkennen van waarden en drijfveren en persoonlijke ontwikkeling en groei. Benieuwd hoe succesvolle werkgevers dit aanpakken? Bekijk de cases en lees de persoonlijke verhalen.