Even offline zijn in een digitale wereld

Waarom schrijven op papier letterlijk meer indruk maakt op je brein

Welkom bij ons meest relaxte artikel sinds tijden. Laten we even pauze nemen van alle digitale drukte, onze schermen uitschakelen en diep ademhalen. Pak een bak koffie (of thee, als dat meer jouw ding is) en leun even achterover. Want vandaag brengen we een beetje rust in de tent. Een heerlijke oase in deze hectische wereld. Hoe? We gaan je vertellen over de kracht van papier.

Zelfkennis, persoonlijke ontwikkeling en prestaties

Eigenlijk is het heel logisch toch? In een wereld vol prikkelingen, waar onze vingers vaak lijken vastgelijmd aan toetsenborden, touchscreens en tablets, is papier geduldig en krachtiger dan ooit. 

Dit boek helpt de medewerkers van gemeente Schiedam in de ontwikkeling naar een (nog) vitaler, gezonder en energieker leven. In dit digitale tijdperk is het lekker om weer eens een boek in je handen te hebben.

Astrid Faber
Projectleider HR & HRD Gemeente Schiedam

Forbes, het gerespecteerde zakentijdschrift, schreef er onlangs een uitgebreid artikel over. Hierin melden zij dat het aan het papier toevertrouwen van je ervaringen, ideeën en ontwikkelingen een enorme boost is voor zelfkennis, diepgang, persoonlijke ontwikkeling en toekomstige prestaties.

Verschillende universitaire onderzoeken onderschrijven dit: studenten die notities maken op papier onthouden aantoonbaar meer dan hun digitale collega’s. Hoe cool is dat? 

Ontdek de kracht van papier

Denk je eens in wat dat betekent voor jou als manager of HR-verantwoordelijke. Want met deze kennis in huis kun jij jouw team helpen zich beter in balans te voelen, hun productiviteit te verbeteren en hun creativiteit aan te wakkeren. Simpelweg door hen de kracht van papier te laten herontdekken. 

Laten we eens inzoomen op de voordelen van schrijven op papier:

1. Een mindful moment

Het fysieke proces van schrijven in een boek of schrift is eigenlijk een vorm van mindfulness. Het vereist aandacht en aanwezigheid, waardoor je meer in het huidige moment blijft en stressniveaus verlaagt. Een reis naar jezelf, een mini-vakantie voor je hersenen.

Meer dan 80% van onze medewerkers gebruikt het boek actief om persoonlijke doelen en plannen inzichtelijk te krijgen en om effectiever trainingen en coaching te kunnen kiezen.

Saskia van den Heuvel
HR People Development ING

2. Geen afleiding

Offline werken schept een sfeer van rust en volledige focus. Het stelt je in staat om te werken zonder alle prikkels van het internet, zonder dat vermoeiende blauwe licht, die vervelende pop-ups, meldingen en andere digitale verleidingen en afleidingen.

3. Je persoonlijke schatkaart

Door te schrijven en te tekenen op papier maak je van je notitieboekje een uniek canvas voor aantekeningen, onderstrepingen en markeringen. Daardoor bereik je sneller de juiste diepgang, onthoud je dingen beter en zie je ineens verbanden en nieuwe mogelijkheden. Het geeft een mooi beeld van je denkproces, een visuele weergave van je ideeën die je kunt gebruiken om je inzichten te versterken.

We wilden iets tastbaars maken om het continu leren en ontwikkelen op een positieve manier onder de aandacht te brengen bij de medewerkers. Het eindresultaat ziet er prachtig uit. We zijn heel tevreden.

Mark Wybenga
HR Directeur Sweco

4. De speeltuin van de verbeelding

Papier is de ultieme speeltuin voor creativiteit. Het nodigt uit tot experimenteren met kleuren, vormen en structuren. Hiermee stimuleer je de linker én de rechter hersenhelft en daarmee dus ook de creatieve zones in je hersenen. En dat levert onverwachte en waardevolle inzichten en ingevingen op. Een opwindende manier om je persoonlijke proces te verrijken!

5. Een reis door de tijd

Schrijven op papier helpt je de voortgang en evolutie van je ideeën te volgen. Vergeet eindeloos scrollen door digitale bestanden. Met papier zie je jouw groei en ontwikkeling in een oogopslag en krijg je een goed beeld van je gedachten, inzichten en voornemens in de tijd.

Interessant nietwaar? Geïnspireerd door deze inzichten hebben wij vanuit Belmondo Books onze eigen methode ontwikkeld, die we samen met onze klanten inhoudelijk invullen. 

Een unieke manier om weer even offline te zijn in dit digitale tijdperk. En zo te werken aan persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit, employee engagement en meer werkgeluk. Benieuwd wat het beste werkt voor jouw organisatie? We vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden. Of laat je inspireren door vakgenoten en lees vrijblijvend hun klantcases.