Je hebt bedrijven waar bijna iedereen voor wil werken. Ze lijken wel dé ideale werkgever. Hoe doen ze dat toch? Om van hun bedrijf een echt werknemersmerk te maken, ofwel een sterk Employer Brand neer te zetten. Het kan natuurlijk alles te maken hebben met het product of de dienst zelf die ze leveren. Denk aan Google, Rituals, de Bijenkorf of Tony Chocolonely. Daarnaast draagt sterke, consistente employer branding hier ook zeker aan bij. In onderstaand artikel geven we een korte toelichting op Employer Branding, inclusief enkele praktische tips om zelf de eerste stappen te zetten.
Employer Branding? Versterk je werkgeversmerk
Employer branding betekent dat je je bedrijf intern gaat verkopen, als merk en dat je een imago ontwikkelt dat hierbij past. Steeds meer bedrijven zetten dit actief in om uiteindelijk de felbegeerde status van Great Place to Work te verkrijgen. Want in een Great Place to Work wil iedereen wel werken, recruitment wordt daardoor bijna een eitje en tegelijkertijd worden je medewerkers de perfecte ambassadeur van je merk!
Krappe arbeidsmarkt
Met sterke employer branding sta je je mannetje in The War for Talent. Een aantrekkelijke werkgever zijn helpt natuurlijk enorm om de juiste talenten aan te trekken en te behouden. En aantrekkelijk zijn gaat echt verder dan genoeg geld op tafel leggen. Mensen willen tegenwoordig achter een bedrijf kunnen staan en met trots op een feestje kunnen vertellen waar ze werken en wat ze doen. Met goede employer branding is de kans groter dat talentvolle kandidaten voor jouw organisatie kiezen. Mensen zijn niet alleen op zoek naar een nieuwe baan, maar ook naar een werkgever die bij ze past. Toon het unieke karakter van je bedrijf om zo meer kandidaten aan te trekken.
Minder verzuim
Als personeel trots is op het imago van hun werkgever zijn ze gemotiveerder en meer betrokken bij de bedrijfsdoelstellingen. Bovendien verzuimen ze minder en presteren ze beter. Ze gaan met plezier naar hun werk en zijn ambitieuzer. Dit klinkt allemaal fantastisch maar hoe wordt je de ideale werkgever? Bepaal van tevoren wat voor employer brand je wilt ontwikkelen. Voordat je dit kunt doen dien je eerste de volgende vragen te beantwoorden;
- Wat voor imago willen wij als werkgever hebben?
- Wat is onze visie op werkgeverschap?
- Wat vinden onze werknemers belangrijk?
- Wat is het verschil tussen het imago dat we hebben en wat we willen ontwikkelen?
- En hoe gaan we die verschillen overbruggen?
Mensgericht organiseren
Misschien is de belangrijkste vraag wel: ‘Wat willen onze medewerkers?’. Vaak gebeurt het dat de werkgever heel goed denkt te weten wat goed voor de medewerkers is, maar slaat hij de plank toch totaal mis. Echt luisteren en woorden omzetten in daden zijn van cruciaal belang. Doen wat je belooft, anders werkt het averechts. Een andere don’t is aankondigen dat je aan je imago als werkgever gaat werken en er halverwege achter komt dat je eigenlijk niet weet waar je uit wilt komen. Als je niet waarmaakt wat je hebt beloofd ben je nog verder van huis.
De medewerker als klant
Zet de medewerker centraal net zoals je dat bij de klant doet. Luister naar ze, spreek waardering voor ze uit en zorg goed voor ze, dan betalen ze het je dubbel en dwars terug. Dus welke verbeteringen kun je doorvoeren in je employer branding-plan? Creëer betekenisvol werk voor je mensen, werk waar ze trots op zijn en leg regelmatig uit hoe belangrijk dat werk is voor de organisatie. Daarnaast is duurzaam investeren in je werknemers belangrijk. Het ideale plaatje is dat iemand zich een aantal jaren aan je bindt. Dit gebeurt alleen als iemand zich fit en vitaal voelt zowel op werk als in zijn privéleven. Dit kun je als werkgever stimuleren door een langdurig vitaliteitsbeleid neer te zetten. En vitaliteit hangt weer samen met het vergroten van het werknemersgeluk van je medewerkers.
Versterk je Employer Brand met een boek op maat of een onboarding app.