5 tips om de mentale vitaliteit van werknemers te stimuleren
Bij vitaliteit denk je vaak aan meer bewegen, je fit voelen en sporten. Minder snel denk je aan mentale vitaliteit terwijl dat juist een enorm belangrijk aspect is van iemands algehele fitheid. Iemand die elke dag 10 kilometer hardloopt terwijl de werkdruk veel te hoog is, is misschien niet zo vitaal als op het eerste oog doet vermoeden. Werkstress, slechte timemanagement en somberheid kunnen bijdragen aan verminderde vitaliteit. Hoe kun je als werkgever ook investeren in die zo belangrijke mentale fitheid van je medewerkers? Hieronder vijf relevante tips:
#1 Stimuleer efficiënt werken
Mensen spenderen vaak het grootste deel van hun tijd op werk. Op deze plek moeten ze zich dus goed en veilig voelen om de gewenste resultaten te kunnen halen. En je goed voelen gaat natuurlijk veel verder dan een ergonomisch goed afgestelde bureaustoel en af en toe koffie halen. Professionals hebben vaak de neiging om maar door te buffelen en een focus op vitaliteit maakt daar meestal geen onderdeel van uit. Ze werken maar door, eten een broodje achter het bureau, nemen dus geen pauzes en verwachten zo bijzonder productief te zijn. Niet dus. Werknemers die 60 uur per week werken kunnen wel wat time management tips gebruiken. Meestal is veel overwerken niet een teken van committent maar een teken van inefficiëntie.
âHet is al zo vaak gezegd: gelukkige mensen werken beter! Mensen zijn zelfs 12% productiever als ze zeggen gelukkig te zijn.â
Tip voor de manager: Ga met de medewerker in gesprek hoe je hem of haar kunt helpen bij het beter plannen en prioriteren van de werkzaamheden. En geef ook aan dat de organisatie meer gebaat is bij een gezonde werknemer die op tijd naar huis gaat, dan een medewerker die straks met stressklachten thuis zit.
#2 Maak werkgeluk een prioriteit
Het is al zo vaak gezegd, gelukkige mensen werken beter! Uit onderzoek van de University of Warwick blijkt dat mensen zelfs 12% productiever zijn als ze zeggen gelukkig te zijn. De onderzoekers Prof. Andrew Oswald, Dr. Eugenio Proto en Dr. Daniel Sgroi zelf zeggen hierover:
âWe kunnen concluderen dat er een causaal verband is tussen geluk en een hogere productiviteitâ, en, âPositieve emoties zorgen voor veel energie terwijl negatieve emoties het tegenovergestelde veroorzakenâ.
Een werkgever is niet en kan ook niet de eindverantwoordelijke zijn van iemands geluk. Maar in de uren dat de werknemer aan het werk is kan de werkgever wel degelijk bijdragen aan het geluksgevoel tijdens die specifieke periode. Zorg voor leuke teamuitjes, betrek mensen bij borrels zodat ze niet alleen staan en stel af en toe gewoon eens de vraag âHoe gaat het met je?â. Neem de tijd voor een persoonlijk gesprek en vraag eens door. Laat iemand ook het werk doen waar hij of zij goed in is en trots op kan zijn. Zo voelt de werknemer zich ook gezien en serieus genomen.
#3 Zet in op het interne flexwerken
Veel kantoren hebben open kantoortuinen waardoor veel mensen gedwongen zijn constant in contact te staan met anderen. Daardoor is er bijna altijd wel afleiding door een radio, een telefoongesprek of geklets van werknemers onderling. Een oplossing daarvoor zijn flexibele werkplekken waar een werknemer zich tijdelijk kan terugtrekken. Dat kan heel fijn zijn omdat je dan voor stilte kunt kiezen als je daar behoefte aan hebt. Maar waarom zijn die plekken toch zo vaak leeg? Werknemers voelen zich bezwaard om zich van tijd tot tijd te isoleren. Alsof je dan het signaal afgeeft dat je even niet mee wilt doen met de anderen. Zonde! Want juist die tijdelijke stiltemomenten kunnen iemand bijzonder goed helpen bij stressmanagement.
Motiveer het gebruik van de flexibele werkplekken door dit vaak aan te kaarten. Leg ook aan managers uit dat ze hier de nadruk op mogen leggen bij overleggen. Juist met het oog op stressreductie bij werknemers.
#4: Voorkom een bore-out bij werknemers
Een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk en wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk dat onder het niveau ligt van de medewerker. Enkele symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Het kan niet zo zijn dat op elk moment iedere werknemer precies het werk doet waar hij of zij âs ochtends het bed voor uit springt. En er zijn ook medewerkers die werk doen wat ze niet leuk vinden of niet uitdagend. Misschien kunnen deze mensen heel goed een andere rol vervullen binnen het verhaal van je bedrijf maar dan moet je er als werkgever wel voor openstaan om die werknemer een andere kans te bieden. Een werknemer zal zelf niet heel snel aangeven dat hij zich verveelt uit angst zijn baan kwijt te raken.
Het is hier wederom van belang in gesprek te gaan met een werknemer waarvan je vermoedt dat hij zich âverveeltâ en erachter te komen wat diegene op korte termijn kan helpen om meer uitdaging te vinden. Misschien een inspirerende, externe workshop of andere, taken erbij met meer verantwoordelijkheid, of zelfs een geheel nieuwe toekomstplanning.
âStimuleer werknemers om vaker even naar buiten te gaan. Of ga lekker brainstormen in een ruimte met enkel papier en pen.â
#5: Bied variatie in online en offline werken
Een volwassene zit ongeveer drie uur per dag op zân smartphone te turen, daarnaast komt er elk uur een berg aan mail binnen en staren we in de tussentijd naar ons beeldscherm. Niet heel gezond natuurlijk. Stimuleer daarom offline gedrag, inspireer mensen om vaker naar buiten te gaan, even een rondje lopen, of ga lekker brainstormen in een ruimte met enkel pen en papier. Mensen onthouden meer als ze denken en doen tegelijk.
Overigens, als werknemer Ún als leidinggevende hoef je echt niet altijd bereikbaar te zijn en je mail kan ook heus wel even wachten. Geef als werkgever dan ook het goede voorbeeld, stimuleer offline gedrag en verlaag hiermee de werkdruk. Geef het signaal af dat het oké is om buiten een rondje te lopen, of even een extra 15 minuten pauze in te lassen op een andere plek dan achter de computer. Je wilt immers energieke, vitale medewerkers toch?
Stimuleer offline gedrag middels een boek op maat. Laat je hier inspireren door de mogelijkheden.