Succesvol onboarden in 100 dagen; 6 praktische tips en tricks

Rol de rode loper uit voor nieuw talent en betrek hen vanaf dag 1 bij jouw organisatie.

Wist je dat 63% van de new hires al binnen 90 dagen weer op zoek gaat naar vacatures? Enorm jammer van alle tijd, energie en geld die werkgevers steken in recruitment en inwerken van nieuw talent. Een goede onboarding maakt een wereld van verschil. Reden te meer om eens dieper te duiken in deze fase van het hiring proces. Want wat je als werkgever uiteraard wilt, is waardevol talent behouden. De vijf meest succesvolle onboarding tips tijdens de eerste 100 werkdagen vind je hieronder. 

Onder onboarding verstaan we het succesvol ontvangen en introduceren van nieuw talent. Zodat ze zich snel een volwaardig, betrokken en productief deel van de organisatie voelen. Onboarding wordt steeds belangrijker, want in deze tijden van schaarste aan talent liggen de banen voor het oprapen en veranderen medewerkers gemakkelijker van werkgever. Met alle kosten, inspanning en ongemakken voor de achterblijvende werkgever van dien. Uit onderzoek blijkt dat vooral de eerste drie maanden cruciaal zijn bij het binden en boeien van talent. En daarom is een goede onboarding cruciaal.

Tip: Stuur al voor de eerste werkdag een felicitatie en welkomstpakket naar het huisadres

1. Start al in de pre-boarding fase

Voordat we de onboarding tips induiken eerst even kort over de fase hiervoor, de pre-boarding. Er kan nogal wat tijd zitten tussen het aannemen van een nieuwe werknemer en de eerste werkdag. De meeste mensen zitten nog vast aan een opzegtermijn. Het is belangrijk de nieuwe werknemer in deze fase al te verbinden aan jouw organisatie. Zorg dat opkomende twijfels geen kans krijgen. Stuur alvast relevante informatie op, vraag teamleden nu al te connecten op LinkedIn, en betrek hen in relevante communicatie en activiteiten. Maak en houd nieuw talent betrokken en enthousiast. Op deze manier voelt de werknemer zich welkom en krijgt zin om aan de slag te gaan.

Tip: Haak nieuwe collega’s al vóór de eerste werkdag aan bij borrels, events en teamactiviteiten

2. Bied je nieuwe aanwinst een warm welkom

Ken je de verhalen van nieuwe medewerkers die vol enthousiasme starten met hun eerste dag, om vervolgens tegen allerlei muren op te lopen? De voordeur gaat niet open want ze staan nog niet geregistreerd, hun laptop is nog niet besteld, logins werken niet, bij vragen worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. Bedenk hoe je de rode loper kunt uitrollen voor je nieuwe aanwinst. Zorg dat de werkplek en alle benodigdheden op orde zijn, leg het medewerkershandboek klaar, zet een mooi welkomstboeket op het bureau. En … sein het team tijdig in.

Tip: Bedenk een verrassend / feestelijk welkomstmoment door het team

Want niets is zo vervelend als een eerste dag waarbij iedereen het veel te druk om zich überhaupt even voor te stellen. Of dat tijdens de lunch niemand vragen stelt aan de nieuwe werknemer, oei! Stimuleer sociaal gedrag en maak het team zich bewust van het belang van een goede onboarding. Geef een rondleiding langs de verschillende afdelingen en belangrijke plekken in het pand en maak je nieuwe aanwinst wegwijs in de organisatie.

3. Bereid een gedegen inwerkprogramma voor

Alles draait om aandacht. Onboarding start dus al ruim voor de eerste werkdag en stopt niet na de eerste week. Bereid een onboardingplan voor, het liefst van 100 dagen, waarmee je rekening houdt met belangrijke momenten. Dit kun je in de praktijk brengen door een onboarding werkboek of app aan te bieden waarin uitgebreide praktische informatie staat over het reilen en zeilen in de organisatie.

Tip: Start met een persoonlijk welkomstwoord door de CEO of het boegbeeld van jouw organisatie

En, belangrijker nog, in een interactief werkboek kun je de nieuwe medewerker kennis laten maken met de missie, visie, kernwaarden en geschiedenis van jouw organisatie. Juist in die eerste weken wil de werknemer nog alles leren en lezen over de organisatie, gebruik dit moment om nieuw talent te betrekken bij je organisatie.

Daarnaast gaat een nieuwe werknemer met een onboarding werkboek echt aan de slag met zijn of haar eigen doelstellingen in deze nieuwe functie. Dit motiveert en stimuleert iemand om er echt het beste van te maken.

4. Geef nieuw talent een onboarding buddy

Stel je eens voor, op je eerste werkdag word je voorgesteld aan je nieuwe buddy! Iemand aan wie je de komende tijd alles mag vragen, waarmee je kunt sparren, die voor je klaarstaat, je ondersteunt en interesse in je toont. Dat wil toch iedereen! Dan ga je goed beslagen ten ijs en duik je zonder zenuwen die eerste werkweken in.

Tip: Geef nieuw talent een persoonlijke buddy

Natuurlijk wil je als werkgever die buddy zo min mogelijk belasten, gebruik dus een slimme tool om deze samenwerking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hierbij komt het fysieke onboarding werkboek goed te pas omdat de nieuwe werknemer en buddy hierin afzonderlijk van elkaar kunnen werken zonder dat de buddy elk uur een vraag om z’n oren krijgt. Of denk aan een onboarding app met chat functie, dan hoef je ook niet steeds fysiek van je plaats af om te kunnen helpen.

Maak duidelijk afspraken over wanneer je wat bespreekt. Plan regelmatig een overleg in om de belangrijkste vragen te beantwoorden en de voortgang van het inwerken te bespreken. Hiermee tackle je vrij snel eventuele obstakels en wordt die eindstreep van de 100 inwerkdagen glansrijk behaald.

5. Aandacht en persoonlijke relaties zijn cruciaal

Juist nu het lastig is talent aan te trekken en te behouden, is een goed onboardingsprogramma cruciaal. Je kunt er als werkgever niet meer vanuit gaan dat vanaf het moment dat de handtekening is gezet, je gebakken zit met je nieuwe talent. Er is werk aan de winkel en hoe meer aandacht je besteedt aan het nieuwe talent, hoe groter de kans dat hij of zij blijft kiezen voor jouw organisatie.

6. Blijf continu met elkaar in gesprek

Evaluatie en feedback is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor nieuwe medewerkers die nog hun weg moeten vinden in de organisatie. En het gaat altijd twee kanten op. Door regelmatig terugkoppeling te geven kun je de nieuwe werknemer makkelijk bijsturen en is er gelijk een geschikt moment om te vragen hoe het gaat en of de eerste periode aan de verwachtingen voldoet. Een evaluatiegesprek hoeft helemaal niet lang te duren, en ook niet te formeel. Het kan ook gewoon een prettig, open gesprek zijn waarin beide partijen worden gehoord met een lekkere cappuccino in de hand.

Lees meer: effectief onboarden middels een boek op maat of onboarding app.